ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

İSRA

4

وَقَضَيْنَا إِلَى بَنِي إِسْرَائِيلَ فِي الْكِتَابِ لَتُفْسِدُنَّ فِي الأَرْضِ

مَرَّتَيْنِ وَلَتَعْلُنَّ عُلُوّاً كَبِيراً

 

4. Biz, kitapda İsrailoğullarına şunu hükmettik: "Siz yeryüzünde iki defa fesat çıkaracak ve muhakkak alabildiğine büyükleneceksiniz."

 

Yüce Allah'ın: "Biz, kitapda İsrailoğullarına şunu hükmettik" buyruğundaki "kitap" lafzını, Said b. Cübeyr ve Ebu'l-Aliye, çoğul olarak; "Kitaplarda" diye okumuşlardır. Bununla birlikte bazen tekillafzı ile çoğul anlamı kastedilebilir. O takdirde her iki kıraatin de anlamı bir olur. "Hükmettik" buyruğu, İbn Abbas'ın açıklamasına göre bildirdik, haber verdik demektir. Katade, hükmettik diye açıklamıştır. Çünkü kada ehükmetme) nin asıl anlamı, bir şeyi sağlam yapmak (ihkam) ve onu bitirmek demektir. Bunun, vahyettik anlamında olduğu da söylenmiştir. Bundan dolayı Yüce Allah: "İsrailoğullarına. .. " diye buyurmuştur.

Katade'nin açıklamasına göre "üzerine, hakkında" anlamında olur. Yani, Biz, onlar hakkında şunu hükmettik demek olur. İbn Abbas da böyle bir açıklamada bulunmuştur. "Kitap"dan kasıt ise Levh-i Mahfuz'dur.

 

"Siz, yeryüzünde" yani Şam, Beytü'l-Makdis ve onlara yakın olan yerlerde. "İki defa fesat çıkaracak(sınız)" buyruğundaki; "Siz ... fesat Çıkaracak(sınız)'' anlamındaki kelimeyi İbn Abbas, (...): Siz ... ifsad edileceksiniz" şeklinde, İsa es-Sakafi ise, (...): Siz fesat bulacaksınız" diye okumuşlardır. Her iki -kıraatin anlamı da birbirine yakındır-: Çünkü ifsad olundukları takdirde kendileri de fesad bulurlar. Fesad'tan kasıt ise Tevrat'ın hükümlerine muhalefet etmektir.

 

"Ve muhakkak alabildiğine büyükleneceksiniz." Büyüklük taslayacak, haddi aşacak, azgınlaşacak, ileri gidecek, galip gelecek ve haksızlıklarda bulunacaksınız, demektir. "Fesat çıkaracak ve ... büyükleneceksiniz" anlamındaki fiillerin başına gelen "lam", önceden de geçtiği üzere gizli bir kasemi göstermek üzere gelen "lam" lardır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

İsra 5

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR